سرور هادیان | شهرآرانیوز؛ همین مسئله سبب شده تا با افزایش رایزنیها و انعقاد قراردادهای دو یا چندجانبه، ایران درصدد برآید تا حجم مبادلات تجاری خود با همسایگانش را افزایش دهد. در این میان عراق یکی از کشورهایی است که به دلیل ارتباط فرهنگی و مذهبیای که با ایران دارد، مستعد افزایش روابط اقتصادی دوجانبه است.
علاقه ایرانیها برای زیارت عتبات عالیات و علاقه عراقیها برای زیارت امام رضا (ع) سبب شده تا زمینههای رفت وآمد بیشتر خراسانیها به عراق و برعکس حضور عراقیها در مشهد بیشتر فراهم باشد. باتوجه به ظرفیتهایی که خراسان رضوی دارد، فعالان اقتصادی معتقدند که میتوانیم روابط اقتصادی با عراق را در یک افق چندساله به طور درخورتوجهی افزایش دهیم.
سیدمرتضی آقامیرزاده از تجار خراسانی است که مدتها با کشور عراق ارتباط دارد. او درباره مراودات اقتصادی بین دو کشور ایران و عراق میگوید: بعد از تحریمهای ناجوانمردانهای که آمریکا برای ما قائل شد، در گذشته از طریق صرافیها انتقال پول به ایران انجام میشد و در آن طرف نیز به راحتی دلار دردسترس افرادی قرار میگرفت که ما با تجار عراقی بازرگانی و ارسال کالا داشتیم.
وی ادامه میدهد:، اما در حال حاضر با سنگ اندازیهای آمریکا این کار بسیار سخت شده است. پیشنهادمان این است که صادرات به عراق به صورت ریالی انجام شود، زیرا در این صورت خیلی راحتتر میتوان دینار عراق را با ریال ایران مبادله کرد و درواقع سیستم دلار از این میان حذف شود.
دولت ترکیه درحال حاضر این کار را در بازرگانی با عراق انجام داده و موفق هم بوده است. این فعال اقتصادی با بیان اینکه شرایط مراودات ما با عراق نسبت به قبل سختتر شده است، میگوید: کسانی که از گذشته با ما کار میکردند، به ویژه آنهایی که پیمانکاران دولتی در عراق هستند، اکنون به دلیل نگرانی از قرارگیری در فهرست سیاه تحریم دچار نگرانیهایی در مراودات با طرف ایرانی هستند. باید در روابط اقتصادی، دو کشور را به سمتی ببریم که این نگرانیها برطرف شود که یکی از این موارد توجه به دلارزدایی در مبادلات است.
وی بیان میکند: گاهی طرف عراقی از ما تقاضا میکند که جنس را از ایران ببرد، اما به صورت نامحسوس به نام یک برند ترک جنس عرضه شود، این کار برای محصول ایرانی به هیچ وجه شایسته نیست، در واقع ما با دست خودمان آب به آسیای ترکیه میریزیم. برای مثال ترکیه روی محصولات روشنایی نیز کار میکند و در پایه چراغهای پارکی و خیابانی اولین رقیب ما در منطقه، ترکیه است که معمولا ما برنده این رقابت هستیم.
این صادرکننده با اشاره به اینکه برای به دست آوردن بازار عراق در این زمینه سالها زحمت کشیده ایم، بیان میکند: سالهای متمادی در نمایشگاههای مختلف شرکت کرده ایم تا توانسته ایم برند ایرانی و محصول ایرانی را معرفی کنیم و حتی گاهی گوی سبقت را از ترکها بگیریم. اما در حال حاضر مشکلات اخیر روی بازار ما تأثیرگذار بوده است و باید حتما دولتمردان فکری اساسی کنند تا مبادا این بازار را هم از دست بدهیم.
محمدزاده یک صادرکننده دیگر است که در این باره بیان میکند: متأسفانه مشکل رفع تعهد ارزی همچنان پابرجاست و برای ما مشکلات زیادی را ایجاد میکند، اگرچه بارها این موضوع به گوش دولتمردان رسیده، اما هنوز این مشکل برطرف نشده است. این صادرکننده درباره کالاهایی که قابلیت صادرات به عراق را دارد میگوید: صنایع روشنایی، پایه چراغهای پارکی و خیابانی، محصولات کشاورزی، مصالح ساختمانی، آهن، آجر، میل گرد و سیمان از جمله کالاهایی است که میتوانیم آنها را از خراسان رضوی به عراق صادر کنیم.
وی درباره راهکارهای حفظ بازار کالاهای ایرانی در عراق میگوید: میتوان با ایجاد منطقههای صنعتی مشترک در مرز و نقطه صفر ایران و عراق بسترهای لازم برای تولیدات مشترک و حتی صادرات آنها به سایر کشورهای منطقه را فراهم کرد.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی در گفتگو با شهرآرا درباره صادرات بین دو کشور ایران و عراق میگوید: عراق جزو کشورهایی است که ایران صادرات زیادی را به این کشور دارد و تجار ایرانی خوشبختانه در کشور عراق موفق هستند. کاظم شیردل میافزاید: اگرچه این مراودات خراسان رضوی به دلیل بعد مسافتی زیادی که با مرز دارد کمتر است، اما عراق یکی از کشورهای هدف صادراتی ایران است. بااین حال در چند سال اخیر صادرات مواد غذایی از خراسان رضوی به عراق رونق خوبی داشته است.
وی ادامه میدهد: اکنون تخم مرغ، بیسکویت، کیک و کلوچه، شوینده ها، مصالح ساختمانی، صابون و انواع شویندهها از خراسان رضوی به عراق صادر میشود.
شیردل درباره امنیت تجاری بین دو کشور ایران و عراق اظهار میکند: خوشبختانه در مراودات تجاری با عراق هیچ گونه نگرانی و دغدغهای وجود ندارد و در حال حاضر این مراودات انجام میشود، اما بیشترین دغدغهها در بحث مراودات مالی و بحث تعهد ارزی است و این بیشترین بحثی است که پیش روی صادرکنندگان قرار دارد.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی با بیان اینکه عراق کشوری است که دارای استانداردهای خاصی است و باید بتوانیم طبق استانداردها و خواسته آنها کالا را صادر کنیم، میگوید: برای حفظ بازار صادراتی در عراق باید کالاهایی با کیفیت مناسب و بالا را صادر و با سخت گیری از صدور کالاهای بی کیفیت جلوگیری کنیم.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی درباره حذف دلار از مراودات تجاری با عراق بیان میکند: خوشبختانه چندی پیش رئیس بانک مرکزی در مشهد، قولهای مساعدی برای رفع تعهد ارزی داد و گفت که به زودی ریال آف شور (ریال برون مرزی) برای استفاده در بازارهای افغانستان و عراق و تجارت با این کشورها عملیاتی میشود. انتظار میرود با تحقق این مسئله بر حجم مراودات تجاری خراسان رضوی و عراق افزوده شود.